Vintage Africa, het nieuwe leven van onze afdankertjes

VintageAfrica-foto-SanderStoepker
Wat gebeurt er eigenlijk met al die oude kleren die we naar Afrika sturen? Worden ze ook echt gedragen door de mensen daar? Fotograaf Sander Stoepker vroeg zich dat af en ging in Kenia op onderzoek uit. Hij sprak op straat in Nairobi mensen aan en ontdekte dat onze afdankertjes een geheel nieuw leven krijgen aan de andere kant van de wereld.

Dat je echt geen splinternieuwe kleding nodig hebt om er smaakvol uit te zien, wordt al snel duidelijk als je de foto’s ziet. Sander maakte in totaal honderd portretten van mensen in hun funky gestylede outfits. Een selectie van 22 foto’s uit de serie is nu te bewonderen in fotogalerie De Gang in Haarlem.

Stoepker won in 2011 de ‘World Portraits Photo Contest’. Dankzij deze prijs kon hij zijn idee voor deze reportage realiseren. World Portraits is een fairtrade beeldbank met een collectie van  10.000 foto’s van 5.000 ‘modellen’ uit 34 landen. Het gaat her niet om professionele modellen, maar ‘gewone’ mensen. Ze tekenen een overeenkomst als er een foto van hen wordt gemaakt, die hen ervan verzekerd dat ze een deel van de copyright ontvangen als de foto verkocht wordt. Ook Stoepkers foto’s zijn te koop via de site.

Vintage Africa
t/m 16 augustus 2014
Fotogalerie De Gang
Grote Houtstraat 43, Haarlem
Toegang gratis

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>