Nederlandse kunstenaar bedenkt systeem dat smog opzuigt

Onlangs stuitte ik op het werk van kunstenaar Daan Roosegaarde. Hij maakt lichtkunst en andere bijzondere dingen. Variërend van het interactieve ‘landschap van licht’ Dune; een haag van flexibele, lichtgevende staven langs de Maas in Rotterdam. Tot een snelweg met lichtgevende strepen, waardoor lantarenpalen overbodig worden. Slim bedacht en mooi.

Maar hij is niet alleen met licht bezig. Een andere uitvinding van Roosegaarde is de Smog, een installatie die smog uit de lucht zuigt. Het werkt met elektromagnetische velden en ‘trekt’ als het ware de vervuilde lucht naar de grond waar het makkelijker op te ruimen is. Het systeem werkt als een statische ballon. Als je die bij je hoofd in de buurt houdt, trekt het je haren aan. Dat doet Daans machine ook, maar dan in het groot.

Het klinkt een beetje als regen maken. Maar de installatie heeft een succesvolle test doorstaan. Binnen en op veel kleinere schaal, maar het werkte wel. Roosegaarde heeft een deal met de burgemeester van de Chinese hoofdstad Beijing gesloten en gaat zijn uitvinding daar demonstreren. De stad heeft enorm veel last van luchtvervuiling. Roosegaarde gaat proberen een deel van het luchtruim boven een park schoon te zuigen. Een permanente oplossing voor het verstikkende probleem is het natuurlijk  niet, maar het geeft de inwoners wel de kans om even te genieten van een mooie blauwe lucht. Lees hier een interview met Daan. Hieronder een animatiefilmpje over de werking van de Smog.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>