De Indiase bomenman

01_Jadav-Payeng-im-Molai-Sanctuary-772x1030Ik heb een bomenman thuis. Half Amsterdam-Noord staat vol met door hem geplante bomen. Fantastisch vind ik dat. Verleden week kwam ik een andere bomenman tegen, Jadav Payeng uit India. Deze man streeft mijn lief wat betreft het aantal geplante bomen ruimschoots voorbij. Hij heeft een bos van maar liefst 550 hectare aangelegd. Het Molai bos in de Indiase staat Assam.

Payeng was 16 jaar toen een stuk woud vlakbij zijn huis werd weggespoeld door overstromingen. Wat overbleef was een kale zandbank, de dieren die er leefden gingen dood.  Payeng besloot bomen te gaan planten. Hij ging naar de lokale afdeling bosbeheer en vertelde over zijn voornemen. Hij kreeg te horen dat daar niets wilde groeien. Hooguit bamboe.

Jadav liet zich niet ontmoedigen en ging aan het werk. Hij plantte bamboe en zette rode mieren uit – die doen iets goeds met de bodem. Toen dat aansloeg begon hij te experimenteren met andere soorten bomen en planten. Ook deze groeiden goed. Nu, 35 jaar later is er een prachtig, gezond bos van 550 hectare ontstaan. Een veilige haven voor vele bedreigde dieren als neushoorns, tijgers, olifanten en verschillende soorten vogels. Grappig is dat de overheid het bestaan van het bos pas in 2008 ontdekte, toen ze op jacht waren naar een troep olifanten die overlast bezorgden in een nabijgelegen dorp.

Deze fantastische bomenman is nu 52 jaar en leeft met zijn vrouw en kinderen bij zijn levenswerk. Inmiddels is hij begonnen met een nieuw bos. In de video zie je hem bezig:

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>