Afval is goud waard

Trash-Treasure-a28884362We komen om in de rotzooi hier op aarde. Nog even en we groeien dicht. Wat zou het fantastisch zijn als eindelijk wordt ingezien dat afval economisch interessant is. Er is zoveel mogelijk. Ideeën genoeg. Hieronder een paar voorbeelden.

The Plastic Bank van Davis Katz en Shaun Frankson. Deze twee heren hebben een systeem bedacht waarbij mensen in gebieden met een groot afvalprobleem en veel armoede, plastic afval ‘oogsten’. Ze kunnen het verzamelde plastic inleveren bij speciaal daarvoor gebouwde verwerkingscentrales. De mensen worden niet betaald met geld, maar met spullen, zoals gereedschap, huishoudelijke apparaten of 3d printers, waarmee ze hun bestaan kunnen verbeteren. Plastic afval als betaalmiddel dus. De bedenkers van The Plastic Bank noemen het bewerkte en herbruikbare plastic ‘social plastic‘. Hoe meer bedrijven gebruik maken van dat social plastic, hoe beter. Want dat betekent meer werk en dus inkomen voor de lokale bevolking en de troep wordt opgeruimd.
Een ambitieus plan en op zijn zachtst gezegd een uitdaging om te realiseren. Shaun en Katz zijn bezig met een pilot in Lima, Peru. Het benodigde geld hiervoor, 20.000 dollar, hebben ze met crowdfunding opgehaald.

Wat vloerbedekkingsfabrikant Interface doet lijkt op het Plastic Bank concept. Het bedrijf maakt vloerbedekking van oude visnetten: Net Effect tegels. Verloren en gedumpte visnetten zijn wereldwijd een groot ecologisch probleem. Dieren raken er in verstrikt, ze verwoesten de koraalriffen en vervuilen de stranden. Interface bedacht een manier om de netten te hergebruiken en draagt daarmee bij aan een oplossing van het probleem. De fabrikant koopt afgedankte visnetten in op de Filipijnen. De eilandbewoners verzamelen de netten en leveren deze aan Interface. Honderden huishoudens verdienen zo een bescheiden inkomen.

Ook een groot probleem is de almaar uitdijende berg e-waste, oftewel elektronisch afval. Dat daar heel nuttige dingen van gemaakt kunnen worden, laat de 33-jarige Kodjo Afate Gnikou uit Togo zien. Hij  bouwde een 3D printer die bijna helemaal uit elektronisch afval bestaat. Ook dit project is gefinancierd met crowdfunding. Het streven van de jonge uitvinder was om een 3D printer te ontwikkelen die makkelijk te reproduceren is en zoveel mogelijk uit gerecycled materiaal bestaat. Het lukte Gnikou om een werkend prototype te bouwen voor 100 dollar. In dit nieuwsitem zie je Kodjo op de vuilstort bij hem in de buurt op zoek naar materiaal. Dit is een klein initatief  vergeleken met de twee bovenstaande, maar het laat een groot potentieel zien. Afval is goud waard.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>